Over ons

 

mariabeeldWelkom op de website van de Aartsbroederschap van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart in Sittard.
Op deze site treft u informatie aan over de Basiliek van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart en de Aartsbroederschap van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart beide gevestigd te Sittard.

De Heilig Hart verering is ontstaan in het midden van de 17 de eeuw in Frankrijk. Men kwam tot inzicht dat God een liefhebbende Vader is die openstaat voor de noden van gewone mensen. Tot dan toe werd God enkel als bestraffende en veroordelend gezien.
Velen zochten hun toevlucht tot Maria als Hoop der Hopenlozen en vereerden haar als voorspreekster bij God.

Via een klein wonder in het pensionaat van de Sittardse Ursulinen kwam de verering naar Nederland en groeide ook hier uit tot ongekende hoogte.

Ter ere van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart werd rond 1875 gestart met de bouw van de basiliek. De kerk werd op 10 mei 1883 door paus Leo XIII als eerste in Nederland verheven tot “basilica minor’.

De Sittardse basiliek is heden ten dagen zeker een bezoek waard, niet alleen vanwege de devotie tot Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart maar ook omdat de kerk een schoolvoorbeeld is van negentiende eeuwse neogotiek.

 

 

Op deze website vindt u o.a informatie over:

  • de devotie tot O.L.V. van het Heilig Hart
  • korte geschiedenis
  • het kerkgebouw en de neogotische bouwstijl
  • de ere-titel “basiliek”
  • de Chevalier – gebedskringen
  • bidden tot O.L.V. van het Heilig Hart
  • contact adres – informatie -ANBI gegevens
  • Het Blauwe Boekje en de Kinderkrans

 

 

De basiliek is een zelfstandig kerkelijk bedevaartgemeenschap in de parochiecluster in Sittard. Haar bedevaartprogramma is onafhankelijk van de parochie pastoraal. Daarom heeft de bisschop deze categoriale zielzorg onafhankelijk gesteld en heeft de basiliek een eigen soort kerkbestuur: genaamd Aartsbroederschap. De voorzitter hiervan wordt benoemd door de bisschop en is de pastoor-deken van Sittard. De huidige voorzitter is tevens rector van de Basiliek. Daarom is er tussen parochie en basiliek een verregaande samenwerking.

Naar de website RK-Kerken-Sittard …..